16. 3. 2015

Kde se vzaly, tu se vzaly alergeny!

Povinnost uvádět alergeny se týká restaurací, jídelen, pekáren, cukráren, kaváren a dokonce i škol a nemocnic.

Povinnost uvádět alergeny se týká restaurací, jídelen, pekáren, cukráren, kaváren a dokonce i škol a nemocnic.

Máte připravené jídelní lístky se seznamem alergenů?

Informace o alergenech může být zákazníkovi předána několika způsoby:

  1. Vyvěšením, umístěním na viditelném místě v provozovně.
  2. Uvedením přímo v jídelním lístku.
  3. Předložením zákazníkovi na jeho osobní vyžádání. Zákazníkovi musí být viditelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání u obsluhy.  Například větou: „Informace o obsažených alergenech poskytne obsluha na vyžádání zákazníka“.

Některé příběhy, které kolují v tištěných médiích, jsou opravdu úsměvné:

„ Alergeny jsme z jídelních lístků odebrali. Zákazníci si mysleli, že jde o tzv. Ečka a nezdravé přísady.“

„Obsluha nám řekla, že obsah alergenů ví majitel restaurace, který ovšem nemluví česky“

Vozíte jídlo až k zákazníkovi?

Spotřebitel musí být o obsažených alergenech informován již v průběhu objednávání zboží, a to prostřednictvím webových stránek, nebo jiným vhodným prostředkem, a informace musí být k dispozici i v okamžiku doručení objednaného zboží zákazníkovi, například tak, že dovozce pokrmu bude mít k dispozici seznam obsažených alergenů, který předloží zákazníkovi na vyžádání.

Bez alergenu? Nenechte se zmást!

Na obalech potravin ani v jídelním lístku se nesmí objevit slogany jako „Bez alergenů. Nepůsobí alergie.“ V současné době sice existuje uzavřený seznam alergenů, ale neznamená to, že vaši zákazníci nemohou mít alergii na některou jinou složku.

Pozor na alergeny

V Česku je frekventovaná i alergie na ovoce, nadruhou stranu trendem letošního jara jsou čerstvé ovocné koktejly. Zdroj: Cukrar.cz

Ve zmrzlině je alergen - mléko

Z nutričního hlediska jsou zdravější točené zmrzliny. I když se často nedá hovořit o mléčnémtuku, při výrobě se používají aspoň sušené mléko či práškové směsi. 

Jaká je vaše osobní zkušenost ať už pozitivní či negativní s označováním alergenů v potravinách? 

Dejte nám vědět: www.facebook.com/cesk.cz

Další články

Nejprodávanější stroje máme skladem

9. 5. 2022
Přichází teplé slunečné dny, a proto je nejvyšší čas přemýšlet nad pořízením strojů na letošní sezónu.  Nejprodávanější stroje máme...

Pojištění s námi se vyplatí!

27. 4. 2022
Elektrický zkrat, poškození stroje, únik vody nebo jednoduchá lidská chyba. To všechno jsou situace, které dokážou zatopit každému, kdo vlastní...

Dejte o sobě vědět aneb propagace je důležitá

20. 4. 2022
Zvládli jste veškeré papírování a konečně sedíte se šálkem lahodné kávy ve své vlastní kavárně či cukrárně. Jak ale docílíte toho, aby k vám na...

Jakou zmrzlinou letos oslovíte své zákazníky?

12. 4. 2022
Pomalu ale jistě se blíží letní sezóna a to znamená jediné – plánování a příprava novinek, kterými potěšíte své zákazníky. Jestli vám dochází...
Copyright CESK 2025  |  Mapa webu