13. 5. 2010

Počítání tržeb personálem je minulostí

Kdo by si nepamatoval unavené číšníky snažící se na konci směny u jednotlivých stolů (mnohdy marně) dopočítat zkonzumovaných nápojů. Dnes je však čím dál větší samozřejmostí setkat v restauraci nebo baru se stylovým počítačem a designovou pokladnou. Nastal trend uspořádaného a dobře zorganizovaného provozu s rychlou obsluhou, přesným vyřízením požadavků a bezchybným zúčtováním. Co vše dnes ulehčuje restauračním zařízením život, jaké jsou výhody výčepních automatů či pokladních systémů, anebo proč si pořídit samoobslužný pivní automat - to vše se dozvíte v následujícím článku.

Kdo by si nepamatoval unavené číšníky snažící se na konci směny u jednotlivých stolů (mnohdy marně) dopočítat zkonzumovaných nápojů. Dnes je však čím dál větší samozřejmostí setkat v restauraci nebo baru se stylovým počítačem a designovou pokladnou.

Nastal trend uspořádaného a dobře zorganizovaného provozu s rychlou obsluhou, přesným vyřízením požadavků a bezchybným zúčtováním. Co vše dnes ulehčuje restauračním zařízením život, jaké jsou výhody výčepních automatů či pokladních systémů, anebo proč si pořídit samoobslužný pivní automat - to vše se dozvíte v následujícím článku.

Přísní a spolehliví pomocníci – výčepní automaty

evidence piva

Majitelé restaurací, barů, klubů a diskoték denně oceňují všestranné pomocníky v podobě výčepních automatů.

Elektronické výčepní automaty umožňují jednoduché a přesné dávkování destilátů, evidenci piva a vína, postmixu, ale i evidencí kávy. V širokém sortimentu můžeme najít i tzv. koktejlové automaty, umožňující volně naprogramovat jakoukoli recepturu nebo kombinované výdejní stojany, které mohou obsahovat a evidovat pivo, limo, víno, postmixové limonády, destiláty i koktejly.

Jak to funguje

výdejník destilátů

Zařízení vzájemně propojují všechny části podniku, kde dochází k prodeji nápojů. Použitá technologie umožňuje dokonale přesné dávkování, které si může nastavit každý podnik podle individuálních potřeb a charakteru provozu. Systém evidence těchto automatů navíc nemá objemová omezení, takže je vhodný do podniků všech velikostí.

Každá láhev s nápojem je uzavřena kódovým uzávěrem, který má přiděleno elektronické identifikační číslo s druhem nápoje a cenou. Systém přitom umožňuje předvolbu dvou objemových dávek.

Výdej pak probíhá vložením láhve s nápojem do výdejového stojanu a navolením požadovaného množství na ovládacím dotykovém panelu. Odběr destilát

u je umožněn až po přihlášení číšníka čipem případně kódovou kartou.

Odběry jednotlivých číšníků jsou zapisovány do vnitřní paměti samotného zařízení a zároveň průběžně zasílány do pokladního systému restaurace.

Jaké jsou další výhody výčepních automatů

  • dokonale přesné dávkování
  • 100% kontrola tržeb a zásob
  • možnost chladit destiláty v ledničce
  • lehké rozšíření sortimentu – dokoupení uzávěrů
  • šetření prostoru oproti klasickým rampám
  • zabránění neevidovanému dolévání
  • šetření času při inventurách
  • propojení na restaurační a pokladniční systém

Šetřete peníze i čas

Jedinečné spojení výčepních automatů a pokladního systému dokáže nejen zrychlit obsluhu, ale i uhlídat oběh financí a zásob. Díky kontrolovanému výdeji a přesným informacím je předávání směn a kontrola zásob hračkou. Systém tak šetří náklady, které by za stejný čas byly vynaloženy na přesčasy pracovníků při každodenním počítání stavu zásob.

On-line propojení zařízení se skladem a pokladním systémem navíc umožňuje, že má majitel komplexní přehled o stavu svého podniku, aniž by zde musel být fyzicky přítomen.

Chuťovka pro fajnšmekry – samoobslužný pivní výčep

samovýčep na pivo

Převratným hitem se v poslední době staly samoobslužné výčepy na pivo. Za krátký čas svého uplatnění v provozu získaly značnou oblibu nejen u zákazníků, ale i u majitelů restaurací a barů.

U každého stolu je k dispozici jedno zařízení, přičemž maximální objemový limit je neomezený. Host tak nemusí čekat na číšníka – obslouží se sám a tehdy, když chce. Zařízení mu umožní regulaci průtoku a pěnivosti, opláchnutí sklenice nebo natočení tolika piv, na kolik se cítí. Celkový objem litráže je evidovaný, takže zákazník přesně ví, kolik už vypil.

I přes vyšší cenu takto čepovaného piva ze samoobslužných výčepů v porovnání s cenami běžných restaurací se takovéto podniky těší velké návštěvnosti.

Další články

Nejprodávanější stroje máme skladem

9. 5. 2022
Přichází teplé slunečné dny, a proto je nejvyšší čas přemýšlet nad pořízením strojů na letošní sezónu.  Nejprodávanější stroje máme...

Pojištění s námi se vyplatí!

27. 4. 2022
Elektrický zkrat, poškození stroje, únik vody nebo jednoduchá lidská chyba. To všechno jsou situace, které dokážou zatopit každému, kdo vlastní...

Dejte o sobě vědět aneb propagace je důležitá

20. 4. 2022
Zvládli jste veškeré papírování a konečně sedíte se šálkem lahodné kávy ve své vlastní kavárně či cukrárně. Jak ale docílíte toho, aby k vám na...

Jakou zmrzlinou letos oslovíte své zákazníky?

12. 4. 2022
Pomalu ale jistě se blíží letní sezóna a to znamená jediné – plánování a příprava novinek, kterými potěšíte své zákazníky. Jestli vám dochází...
Copyright CESK 2025  |  Mapa webu